Kamešnica: Uskoro se otvara planinarsko sklonište “Edvard Retelj”

kam1
Bliži se završetak radova na novom planinarskom skloništu u Kurtegića docu na Kamešnici. Radi se o jednom od najviših skloništa u Hrvatskoj i nalazi se na nadmorskoj visini od 1450 metara.

Sklonište će se zvati po Edvardu Retelju, poznatom hrvatskom alpinistu koji je u veljači ove godine nastradao u lavini na Kamešnici, planini koju je toliko volio.

– Radovi na skloništu počeli su nedugo nakon što je prvo sklonište zapaljeno. Ipak, glavnina radova obavljena je posljednjih nekoliko mjeseci. Morate imati u vidu da su sav materijal i ostale elemente na svojim leđima iznijeli planinari, a što je često znalo bilo vrlo mukotrpno. Sljedeći vikend imamo završnu akciju u kojoj ćemo u sklonište donijeti stolove i korpe. Ako nam dopuste vremenske prilike, svečano otvorenje skloništa upriličit ćemo u mjesecu studenom – rekao nam je Darko Gavrić Čerčo, dopredsjednik PU Dinaridi.

– Iznijeli smo obitelji pokojnog Ede prijedlog da sklonište nosi njegovo ime, a roditelji su se oduševili idejom. Na mjestu gdje je Edo poginuo planiramo podignuti spomenik. Samo sklonište financirali su članovi planinarske udruge Dinaridi iz Splita, potpomognuti članovima Dinarida iz livanjskog kraja – dodao je Čerčo.

Područje skloništa “Edvard Retelj” gotovo svakog vikenda privuče mnogobrojne planinare kada to vremenske prilike dozvole. Smješteno je u planinarski atraktivnom docu koji je okružen vrhovima višim od 1600 metara. Samo zadnja dva vikenda sklonište je posjetilo 50 do 70 planinara. Skloništu se može pristupiti s juga s hrvatske strane, sa sjevera s bosanske, a moguće je doći i stazom koja ide grebenom Kamešnice. Sklonište se sastoji od donjeg dijela s blagovaonom i gornjeg sa sobom u kojoj može prenoćiti do 10 planinara.

(crometeo.hr)