Tušnica

tusnica
Tušnica se nalazi između Buškog blata ,te livanjskog i duvanjskog polja. Pripada dinarskom gorskom sustavu, ali je iz njegovog niza donekle izdvojena pa djeluje prilično osamljeno. To je i bio razlog da je njen vrh poslužio za smještaj objekta RTV.

Iako je Tušnica prilično visoka (1697 m/nv), pohađaju je uglavnom planinari iz obližnjih mjesta, jer je zasjenjena visinom Kamešnice, Vran planine i ostala je drugim planinarima gotovo nepoznata i može se rijetko naći njen planinarski opis. Glavni su joj prilazi sa sjeverne strane iz livanjskog dijela i sjeveroistočno iz Tomislavgrada. Prvi prilaz je pješački, a drugim do vrha mogu i motorna vozila. Narodno ime za vrh Tušnice je Vitrenik zbog stalnih vjetrova, a ime se Tušnice pripisuje vremenskim neprilikama na ovoj planini.

Planinarstvo
Na Tušnicu je najlakše doći iz sela Golinjeva koje se nalazi u JZ podnožju planine na dionici magistralnog  puta Livno-Mostar. Orijentacija nije teška jer je RTV toranj na vrhu ali je uspon prilično naporan jer se savlada oko 1000 metara visinske razlike,dobrim djelom uz padinu koja je izložena suncu.

U početku put prolazi pokraj Kuliševih kuća i odatle preko planinskih livada i uz trasu puta za RTV toranj dalje nastavlja uz rub borove šume zvanom Medača da bih se izišlo na zaravan Mandeka odakle se pruža vidik na Buško blato. Preko prostrane planinske zaravni dolazi se do Crni njiva do kojih se može doći i motornim vozilom. Slijedi uspon preko Bužanina, između Krivića drage, Gvozda i Male Tušnice. Na visini od 1200 m/nv nalazi se nepresušan izvor Ublić ( 400 metara od kolskog puta na lijevu stranu) odakle se može pratiti put desnom stranom Drage za RTV toranj do samog vrha. Isto tako od izvora Ublić, putem se može prijeći na lijevu stranu Drage i po samoj ovršini stići do vrha Vitrenik na 1697 m/nmv. Sa vrha se pruža pogled na livanjsko, duvanjsko, kupreško polje i Buško jezero,te na veliki broj planina, kao i mora sa otocima. Isto tako se može doći iz sela Stipanjića na 8-om kilometru od Tomislavgrada prema Livnu i između mosta na rječici Jošanici i crkve u Stipanjićima pored kamenoklesarske radnje Marić, makadamskim putem preko napuštenog rudnika ugljena Vučipolje do samog vrha Tušnice. U zadnje vrijeme se često koristi put iz sela Stipanjići na 12-om kilometru iz Tomislavgrada prema Livnu,  spomenika českim vojnicima Eufora koji su poginuli u padu helikoptera. Od spomenika put vodi desnim obodom borove šume, pored napuštenog kamenoloma izišao na veliku zaravan. Preko prostranih padina lijevim obodom kroz dragu i grebenom iznad Prisoja i Buškog jezera dolazi se do samog vrha.

obradio: Željko Puđa