Šator

Šator planina i Šatorsko jezero

Šator planina i Šatorsko jezero

Šator planina se nalazi na sjevernom rubu livanjskog polja, njegov se stožasti vrh posebno ističe i svom obliku ima zahvaliti i svoje neobično ime. Sastoji se od nepravilnog spleta kosa i vrhova što se od najvišeg razilazi u krakovima na sve strane. Osobitost ove planine je golemi kameni koluar među najvišim vrhovima koji je ledenjačkog podrijetla. Na njegovu je dnu neobično lijepo i slikovito Šatorsko jezero.

Padine Šatora su pokrivene bujnim šumskim plaštem što seže i do 1700 m/nmv, a iznad šume dižu se vrhovi koji su s vanjske strane blagi, a unutar jezerskog kotla ruše se stijenama i točilima. Između stijena koje s vrhova Šatora obaraju prema jezeru su bogata nalazišta zaštićene biljke runolista. Šator je planina koja visinskom prostranstvu obiluje velikom količinom vode. To osobito pogoduje stočarstvu, pa se na njegove padine nekada izgonilo blago čak iz Dalmacije (s područja Drniša,Šibenika i Knina). Među planinske kose uvlače se šumski putovi, što omogućuje prilaz vozilima sve do visinskog pojasa: iz grahovskog polja preko Tičeva, iz livanjskog polja preko Gornji Peulja a iz glamočkog polja jedna preko Staretine planine, Dugodola i Međugorja a druga preko Rora i Preodca. Planinarstvu je znatno pridonijelo izgradnja ceste iz Peulja do Šatorskog jezera i izgradnja motela „Runolist“ na obalama jezera 1983.godine. Najatraktivnija je točka u planini koluar sa Šatorskim jezerom, gdje se sastaju glavni prilazi i odakle se kreće na uspon prema najvišem vrhu.

Od Gornji Peulja do  Šatorskog jezera je 17 kilometara i do samog vrha Šatora 1,30 sati hoda. Polazna točka je u selu Gornje Peulje na magistralnoj cesti Livno – Grahovo na 15-om kilometru od Grahova prema Livnu, odakle se pored vjerske kapelice odvaja cesta za Šator. Povrh sela cesta ulazi u šumu, penje se u zavojima i nakon 8 kilometara se razdvaja: desni krak vodi prema Staretini planini a lijevi na Šator. Navedeni krak u velikom luku obavija stožac Šatora s lijeve strane, blago se uspinjući još 9 kilometara prolazeći kroz prekrasnu bukovu šumu , neobično visokih i ravnih stabala, a zatim iz nje se izlazi na proplanke odakle se pruža pogled na najviše vrhove. Tu cesta završava kod motela Runolist, planinarska staza se nastavlja desno uz travnatu padinu, pored snažnog Bulinog izvora, do obale jezera.

Šatorsko jezero je na 1488 m/nmv i ledenjačkog je podrijetla. Dugačko je 250,široko 120 i duboko do 6 metara. Temperatura vode ljeti je oko 16 stupnjeva pa je ugodno i kupanje. Za one koji se žele kupati preporuča se da ulaze u jezero s kamenitog dijela obale da se izbjegne većinom muljevita obala koja je puna pijavica i davždenjaka. Spomenutom Bulinom izvoru koji je nekoliko stotina metara sjeverozapadno od jezera, pripisuje se ljekovito djelovanje pa se tu svake godine na Ilijinu skuplja narod da se okupa u njegovoj vodi. Uspon od jezera do vrha vodi pastirskom stazom u istočnom smjeru zavojima na prevoj (30 minuta) između Babine grede i Šatora, odakle treba krenuti desno po širokom hrptu prema vrhu na koji se uspinje za 45 minuta. U završnom dijelu uspona treba pažljivo potražiti prolaze kroz klekovinu. Vrh je zaobljena glavica 1872 m/nmv s koje se pruža vidik na Velebit, Dinaru,Troglav, Kamešnicu, Biokovo, Klekovaču, Vlašić, livanjsko i glamočko polje, a osobito impresionira zelena i ravna Preodačka visoravan na sjevernom podnožju s ostatcima Momčilove kule.

obradio: Željko Puđa